Extra budget voor innovatie, ook voor ICT

Goed nieuws voor innovatieve ICT-ers

Op Prinsjesdag 2016 werd bekend dat het budget voor onderzoek en ontwikkeling via de WBSO in 2017 met 33 miljoen euro toeneemt. Daarmee komt het budget voor deze subsidieregeling op in totaal 1,2 miljard euro. Goed nieuws voor innovatieve ICT’ers. Maar waarom eigenlijk? Want wat houdt de WBSO eigenlijk precies in? En waar moet u als ICT-ondernemer allemaal rekening mee houden? Lees erover in dit blog.

Hoe werkt het?

De WBSO (in het verleden Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) bestaat al sinds 1994. De regeling houdt in dat bedrijven subsidie ontvangen op de loonkosten van medewerkers die zich met research & development bezighouden. De ontwikkeling van nieuwe producten en meer efficiënte productieprocessen bijvoorbeeld. Of innovaties op het gebied van ICT. Voor 2017 geldt dat 32 procent van de eerste 350.000 euro aan loonkosten gesubsidieerd wordt, en zestien procent van het restant. Voor nieuwe ondernemingen (die minder dan vijf jaar belastingplichtig zijn) zijn de voorwaarden zelfs nog gunstiger.

WBSO ICT: een tikkeltje complex, maar zeker niet onmogelijk

De WBSO is een subsidieregeling die behoorlijk toegankelijk is: zowel kleine als grote (ICT-)ondernemingen die zich met innovatie bezighouden, komen ervoor in aanmerking. Wel is een WBSO ICT subsidieaanvraag iets complexer dan een ‘reguliere’ aanvraag. Dit heeft alles te maken met het niet tastbare-karakter van ICT-innovaties. Er worden geen fysieke en eenvoudig te beoordelen prototypes gemaakt, waardoor de voortgang van het onderzoeksproces minder goed zichtbaar is. De kans is bovendien groot dat uw onderneming onderworpen zal worden aan een controle door de subsidieverstrekker (de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Hierbij wordt gekeken of uw bedrijf beschikt over een gedetailleerde projectadministratie en uw werknemers hun gesubsidieerde uren ook daadwerkelijk besteden aan ICT-innovatie. Het is dus van groot belang om dit goed bij te houden.

ICT’er? Laat u begeleiden bij uw subsidieaanvraag

Een succesvolle subsidieaanvraag kan uw bedrijf veel extra mogelijkheden opleveren. En met een degelijke projectadministratie voorkomt u dat u moet terugbetalen of zelfs een boete verschuldigd bent. Wordt u als ICT-ondernemer echter nu al moe van het idee om het administratieve oerwoud van regels en procedures rond de subsidieaanvraag te betreden? Of vreest u de controle? Dan is het verstandig een subsidieadviseur in te schakelen die veel ervaring heeft met ICT-innovaties. Er zijn zelfs kundige adviesbureaus die u op basis van no-cure-no-pay kunnen helpen bij uw aanvraag voor WBSO ICT! Zo maximaliseert u zonder financiële risico’s de kans dat uw subsidieaanvraag succesvol is (en blijft), terwijl u zich gewoon met uw core business bezig kunt houden!