Voorkom klachten, muis gezonder

De grootste boosdoener

Wanneer we het over ergonomisch werken hebben dan komt de muis vaak ter sprake. Dat is niet zonder reden, ruim 53% van de tijd dat je achter de computer zit gebruik je de muis. Het toetsenbord gebruik je slechts 26% en 21% van de tijd kijk je naar het beeldscherm. Een goede ergonomische muis is daarom erg belangrijk. Behalve een goede muis is het beperken van herhalend muisgebruik noodzakelijk om klachten te voorkomen.

Wat is een ergonomische muis

Een ergonomische muis is een speciaal aangepaste muis. Het ontwerp zorgt ervoor dat de belasting van de spieren en gewrichten in je schouder, arm en hand minder is dan bij het gebruik van een “normale” muis. De pols krijgt bij het gebruik van een ergonomische muis een meer verticale stand, zo kunnen de schouders en armspieren lekker ontspannen.

Verstandig gebruik van de muis

Een goede muis is stap 1 maar het verstandig gebruik van je muis is wellicht nog belangrijker. Je kunt het muisgebruik zoveel mogelijk proberen te beperken door meer met het toetsenbord te werken, dit is minder belastend. Maak bijvoorbeeld meer gebruik van sneltoetsen, dit is in het begin wennen maar zal een automatisme worden. Ook laat je vaak je hand op de muis liggen ook al gebruik je deze niet actief. Zorg ervoor dat je je arm vaker rust geeft en haal je hand wat vaker van de muis.

Welke ergonomische muis past bij jou?

Het is lastig om tussen alle verschillende ergonomische muizen de juiste muis te kiezen. Hieronder 3 handige tips om je keuze makkelijker te maken.

1 Het soort muis
Denk als eerste wat voor soort muis je zou willen, bijvoorbeeld draadloos of bedraad, linkshandig of toch een trackpad.

2 Formaat
De keuze van een goede ergonomische muis hangt ook af van het formaat. Sommige mensen hebben natuurlijk grotere handen dan andere mensen. Meet je hand op en kijk welke muis lekker in de hand ligt.

3 Vergelijken
Het kopen van een goede ergonomische muis is ook een kwestie van gevoel. Zorg dat je ook de kwaliteit niet uit het oog verliest en vergelijk de verschillende muizen goed. Kies uiteindelijk de muis die goed voelt.